Borger-Odoorn kan eindelijk aan de glasvezel!

Koen Ronner van de Rabobank, wethouder Freek Buijtelaar en Marten van Vliet en Sjaak Janson van de stichting Breedband Borger-Odoorn (foto: Steven Stegen / RTV Drenthe)

 

Breaking news voor huishoudens in Borger-Odoorn die tobben met tergend traag internet. De digitale snelweg is in zicht!

Borger-Odoorn leek lange tijd het suffertje van Drenthe en dreigde misschien wel de aansluiting te missen. Maar gemeente, provincie en Rabobank hebben elkaar gevonden en dragen bij aan de financiering. Provincie Drenthe verstrekt een lening van 4.400.000 euro aan Coöperatie Breedband Borger-Odoorn, gemeente Borger-Odoorn verleent een subsidie van 200.000 euro en de Rabobank draagt nog eens 100.000 euro bij.

Bij voldoende belangstelling kunnen de ruim 1200 witte adressen in het buitengebied volgend jaar worden aangesloten. Daarvoor moet minimaal 65% willen meedoen. Pas als er 920 mensen een abonnement hebben en zich bij de coöperatie hebben aangesloten, kan de schop de grond in.

SJaak Janson in gesprek met Steven Stegen

Dood paard
“Het was een proces met veel ups en downs”, zei wethouder Freek Buijtelaar met gevoel voor diplomatie. Sjaak Janson zei het stelliger: “We hadden soms het gevoel dat we niet aan één dood paard trokken, maar aan een hele kudde. Grote marktpartijen, zoals KPN, hebben het ons niet makkelijk gemaakt.”

De stichting was ruim een jaar bezig om met KPN tot afspraken te komen, maar het bedrijf haakte uiteindelijk toch af. “Toen moesten we echt weer vanaf nul beginnen”, aldus Janson. Gedeputeerde Henk Jumelet, ook aanwezig vanochtend, sprak zijn waardering uit voor het doorzettingsvermogen van de stichting. “Het zijn mensen die naast hun eigen werk heel veel tijd en energie in dit project hebben gestopt.”

Coöperatie
Stichting Breedband Borger-Odoorn zorgt nu dat er een coöperatie Breedband Borger-Odoorn wordt opgericht die daadwerkelijk de aanleg gaat doen. De inwoners die glasvezel willen moeten zich bij die coöperatie aansluiten, waarvoor ze maandelijks een streefbedrag van 13,50 euro gaan betalen. Daar komt vervolgens nog een bedrag bovenop voor de provider, al naar gelang de gewenste snelheid van de verbinding en het aantal TV-zenders. “Al met al kunnen we diverse pakketten aanbieden voor een marktconforme prijs.” Borger-Odoorn werkt nauw samen met het breedbandinitiatief  Sterk Midden-Drenthe. De coöperatie denkt in het eerste kwartaal van 2019 al te kunnen beginnen met de aanleg van de 184 kilometer aan kabels voor het snelle internet.

Aanmelden
In november start de werving met een campagne in de dorpen die in aanmerking komen voor de aanleg van glasvezel. Ambassadeurs van Breedband Borger-Odoorn worden in de tussentijd opgeleid om alle bekende en onbekende vragen te kunnen beantwoorden. Voorlopig hoef je dus niets te doen, gewoon nog even geduld hebben. Mensen die zich in het verleden hebben opgegeven worden vanzelfsprekend ingelicht over het verloop van de campagne.

Hergebruik van twee artikelen:

Door: Jaap van Brummelen

https://www.dvhn.nl/drenthe/Snel-internet-in-aantocht-voor-buitengebied-Borger-Odoorn-23585259.html