Traject naar glasvezel is als zwemmen door dikke stroop

“Snel internet via de glasvezel. Veel Drenten willen het en het komt er uiteindelijk ook. Maar het duurt een aantal ondernemers in Borger-Odoorn te lang. Daarom hebben ze de koppen bij elkaar gestoken om een tijdelijke oplossing te bedenken.”

Aldus een artikel in op RTV Drenthe[1].

De werkelijkheid is iets anders. Het was de stichting Breedband Borger-Odoorn die, samen met een aantal enthousiastelingen voor glasvezel, het idee uitwerkten om een tijdelijke straalverbinding op te zetten waarmee de recreatiebedrijven in de gemeente Borger-Odoorn snel internet kunnen krijgen. De reden hiervoor is het feit dat een glasvezelnetwerk van de grond krijgen een lang en uitputtend traject is en de recreatiebedrijven haast hebben bij het krijgen van snel internet om fatsoenlijk het toeristenseizoen door te kunnen komen. Toeristen verwachten eenmaal snel internet, dus is het van groot belang dat de bedrijven die van toerisme leven zo spoedig mogelijk snel internet krijgen.

Na goed overleg[4] tussen de gemeente en de stichting Breedband Borger-Odoorn is de gemeente bereid om bij minimaal 10 deelnemers de helft van de kosten te betalen voor het opzetten van een tijdelijke straalverbinding. De bedrijven die hier gebruik van maken gaan vervolgens akkoord om, zodra het beschikbaar is, over te gaan op glasvezel. Op dat moment wordt de straalverbinding weer opgeheven. Zo kunnen recreatiebedrijven de komende tijd hun hoofd boven water houden én straks mee op glasvezel.

Het glasvezeltraject is als zwemmen door dikke stroop, geen glasvezel zou wederom weer een toeristenseizoen zonder snel internet betekenen voor recreatiebedrijven in de witte gebieden. De ambassadeurs waren immers al ruim twee jaar bezig om glasvezel van de grond te krijgen, maar de markt blijkt niet te willen.[2,3]

Lees ook: https://breedbandborger-odoorn.nl/sbbo/snel-internet-bedrijven-en-vakantieparken/

 

 

 

[1] http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/121366/Ondernemers-Borger-Odoorn-leggen-digitaal-noodverband

[2] https://tweakers.net/nieuws/124297/aantal-nieuwe-glasvezelverbindingen-in-nederland-neemt-af.html

[3] http://nos.nl/artikel/2171385-nederland-krijgt-minder-nieuwe-glasvezelverbindingen.html

[4] https://breedbandborger-odoorn.nl/sbbo/raadsleden-borger-odoorn-geinformeerd/